Johan i hallen

bild 2

Det våras för hamburgarna (fortfarande).

Visa alla ämnen

Ingen har väl undgått att lägga märke till de senaste årens hamburger-boom. Vi säger ”boom” och inte ”fluga” eftersom uppsvinget håller i sig. Men vad beror populariteten på?

Heja alla nya idéer.
Hamburgerbegreppet har utvecklats på flera sätt. En bra hamburgare är lika smakrik och nyttig som en biff, så det är inte så konstigt att hamburgaren har fått ett så stort register och att målgruppen är bredare än någonsin.

Vi maler ner oxhögrev, kalvbringa, flankstek, oxkind, älghögrev, iberico eller lammentrecôte – eller det som passar bäst för dagen. Men vi tycker att den blandningen vi har idag, med 70/30 högrev/bringa med oxtalg, är oslagbar. Inga tillsatser och inga konstigheter. Bara riktigt bra kött.

Hur bär man sig åt?
Det låter som om det är enkelt att göra egna bra hamburgare. Men sanningen är att det är både enkelt och svårt. Däremot kan vi hjälpa kocken att uppnå ett resultat som är svårt att uppnå i ett restaurangkök. Det finns nämligen några faktorer som är avgörande.

1. Råvarorna

Vi använder högrev och oxbringa. Högrev har bra fetthalt och god smak. Men det behövs något mer. Därför balanserar vi smaken med lite oxbringa, som är lite grövre i texturen. Tillsammans blir kombinationen väldigt bra. Dessutom tillsätter vi nöttalg som smälter tidigt och ger en fin smak och textur. 


2. Hamburgermaskinen
Vi har en av världens modernaste hamburgermaskiner. Den är jättestor och väldigt dyr. Men värd varendaste krona. Det finurliga med den här maskinen är att den maler köttet och skär av fibrerna så att de hamnar stående i hamburgaren. Då kan värmen lättare gå igenom, vilket gör en enorm skillnad för smak och konsistens. Burgaren kan vara helt genomstekt utan att den tappar i saftighet.

3. Överraskande smaksättning
De flesta kockar vill sätta sin egen twist på sina hamburgare. Därför är våra hamburgare helt rena i smaken, utan smaksättningar. Då har man mycket större frihet och kan gå loss med bacon, chèvre, tapenade, bourbon, chipotle, chili eller vad man nu vill skapa för upplevelse.

4. Färskare ger bättre betalt
I en hamburgare ska köttet komma från fina, färska råvaror. För att behålla färskheten, levererar vi hamburgarna i gastroanpassade tråg, storleksanpassade för restaurangkylen. I trågen är atmosfären kontrollerad och hygienisk. För den som önskar har vi även ett stort sortiment av frysta hamburgare av riktigt hög klass, med 100% köttinnehåll.

5. Brödet
Ett snyggt och påkostat bröd betyder massor för helhetsupplevelsen. Just nu är favoriten ett briochebröd som är lite svampigt, smörigt och lätt att bryta.

Både små och stora ställen tänker rätt.
Det är kul att se hur både stora restauranger och små foodtrucks jobbar intensivt med sina hamburgare. Många är riktigt intresserade och kan ge sina gäster riktigt, riktigt bra hamburgerupplevelser. För många är faktiskt hamburgare menyns storsäljare, och då konkurrerar man inte med priset, utan med smaken. Jag har fått massor av underbara matupplevelser både på den stora restaurangen och på små hål i väggen. Jag tycker att alla som gör det med inlevelse är värda en applåd för sitt engagemang. 

Dela den här artikeln:

Fler artiklar inom samma ämne: